Ciabatta – nii soolane kui magus

29. apr. 2020 at 10:23 e.l. (Hommikusöök, Magusad, Magusad küpsetised, Pirukad, Soolased)

Äratame selle koha vaikselt ellu jälle 🙂

Mina olen üks neist, kes koroonavoroona ajal poe jahust ja pärmist tühjaks ostab 🙂
Nüüdseks olen erinevate variatsioonidega nii soolast kui magusat ciabattat teinud juba korduvalt. Soolase osas olen katsetanud lisades erinevaid seemneid, päiksekuivatatud tomateid, kuivatatud seeni kui ka rukki-nisujahu vahekorda muutes. Magusale olen lisanud ainult kardemoni ja nii kardemoni kui ka kookoshelbeid. Tahaksin ära proovida veel ka lisades sidrunikoort.

Algse retseptipõhja leidsin Rannapiiga blogist. Peale esimest korda jagasin enda jaoks Rannapiiga kogused kohe kaheks, sest ma puht füüsiliselt ei jõua lihtsalt nii palju ära süüa 😀

5 dl sooja vett
1 pk kuivpärmi
1-3 tl soola (olenevalt kas on soolane või magus)
2 sl õli
1-3 sl suhkrut (olenevalt kas on soolane või magus)
1 dl rukkijahu (näiteks Tartu Mill täistera rukkijahu, millest tavaliselt leiba teha)
7-8 dl nisujahu
erinevad seemned, päiksekuivatatud tomatid, kuivatatud seened
või 1 tl kardemoni ja 100g kookoshelbeid

Käesoojale veele lisa suhkur-sool, seemned jm(või kardemon ja kookoshelbed), õli, rukkijahu ja pärmiga segatud osa nisujahust. Sega või sõtku ühtlaseks, nii, et taigen lurtsuks (nii tekivad mõnusad õhuaugud), lisa veel veidi jahu ja korda toimingut ning lõpetuseks lisa ülejäänud jahu – tainas peab jääma pudrutaoline, aga mitte liiga vedel. Esiteks ei hoia ta muidu vormi ja teiseks jääb hiljem küpsedes seest nätske.
Puista peale veidi jahu ja jäta puhta käterätiku alla kerkima. Olenevalt soojusest, päevast ja pärmi “tujust” on minul kerkinud ca 1-2h.
Kui laiskus on kimbutanud ja tahtmist on nii soolase kui magusa järele korraga, siis olen teinud maitsetelt neutraalse taigna ja lisandid lisanud hoopis peale kerkimist (poolitasin taigna ja poolele üht, poolele teist). Sel juhul ei tulnud ciabata nii õhuline, aga sellegi poolest oli pehme ja maitsev.

Peale kerkimist kummuta taigen jahusele pinnale ja vormi endale meelepärase kujuga pätsikesed. Kuna taigen on üsna pehme ja kleepuv, siis mina olen küpsetuspaberiga kaetud plaadile jahu lisanud ning kohe seal vorminud. Küpseta 245C juures, olenevalt ahjust ja pätsikeste suurusest 15-45min.

Esimene katsetus, soolane

Magus – kookoshelveste ja kardemoniga

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: