Maasikatort

30. Jul 2010 at 2:21 p.l. (Marjadega, Tordid) (, , , , )

Maasikatorti oli vaja! Ja siis ma muud kui otsisin ja otsisin retsepti ja lõpuks leidsin siit. Väga hea alternatiiv tavalisele biskviitpõhjaga tordile. Kindlasti läheb kordamisele!

Põhi:
5dl jahu
4tl küpsetuspulbrit
1/4 tl soola
8 muna
4dl suhkrut
7 spl keevat vett
2 pdl vaniljeessentsi( väikesed ampullid)
2 sidruni riivitud koor

Täidis:
1,5 kg maasikaid
1-2 spl sidrunimahla
1pdl vaniljeessentsi
400ml hapukoort
400ml vahukoort

Kuna Kata-l on väga täpne ja hea kirjeldus tordi tegemiseks, siis ma loodan, et ta ei pahanda kui kopeeringi tema teksti siia.

1. Pane ahi 180 kraadi juurde sooja.
2. Sega suures kausis kokku jahu, küpsetuspulber ja sool.
3. Võta mikser ja tema kauss koos
seadeldisega, mis miksrit paigal hoiab ning löö kaussi munakollased. Munavalged jäta eraldi anumasse vahustamist ootama.
4. Lisa munakollastele suhkur ning vahusta neid veidi aega, kuni on moodustunud kõvemat sorti teraline mass. Vahepeal võib lusika abil kausi seinte küljes olevat munakollasemoodustist lahti aidata.
5. Keera mikserduskiirus madalaks ning lisa keev vesi.
6. Pane mikser seisma ning tee jällegi kausiääred segust puhtaks.
7. Mikserda segu uuesti täiskiirusel, kuni see on tihenenud.
8. Lisa riivitud sidrunikoor ning vaniljeekstrakt. Sidrunikoor annab tordile eriliselt hea maitse- teda ei tohiks kohe kindlasti välja jätta!
9. Keera mikserduskiirus madalaks ja lisa lusikatäite kaupa jahu. Seda etappi võib täitsa vabalt ka käsitsi (puu)lusika abil sooritada, kuna segu muutub üsna pea nii kõvaks, et niimoodi on seda isegi mugavam teha. Kes aga miksri juurde jääb, võiks nüüd vahustamisotsikud tainakonksude vastu vahetada, kuna nende külge ei jää segu ebameeldivalt kinni.
10. Sega/mikserda seni, kuni on moodustunud ühtlane üpriski kõva tainas.
11. Vahusta teises kausis munavalged keskmisel kiirusel pehmemat sorti vahuks. Selliseks, et moodustuksid küll vahutipud, kuid et vaht ei oleks kohutavalt kõva. Pehmemat vahtu on hõlpsam taina sisse segada.
12. Sega esmalt pool munavalgevahust ettevaatlikult ja aeglaselt jahutaina hulka. Lõpuks lisa ka teine pool vahust.
13. Kalla saadud segu eelnevalt küpsetuspaberiga kaetud (mina katan tavaliselt ainult põhja, äärtele võib määrida natuke rasvainet) 27 cm läbimõõduga vormi
(mina kasutasin 26cm) ning tõsta eelkuumutatud ahju.
14. Küpseta põhja 180 kraadi juures seni, kuni ta on pealt kergelt pruun ning puutikuga kontrollides (torka see koogipõhja keskele) selle külge üldse tainast ei jää. Mul kulus selleks isegi üle tunni, kuid kelle ahi täie tervise juures on ning mingeid kummalisi trikke ei tee, võib ta ehk isegi kiiremini valmis saada.
15. Lase põhjal 10-15 minutit seista ning seejärel tee ääred noa abil lahti ning eemalda ettevaatlikult ümbris. Ei ole hullu, kui küpsetis mõnest kohast veidi katki läheb, mina lõikasin põhjad hiljem üldse žablooni abil välja, nii et igast põhjaringist läks “kole äär” lihtsalt niisama söömiseks. Kes põhja aga perfektselt ilusti kätte saab, ei pea lõikamisega muidugi vaeva nägema asuma.
16. Et põhi kiiremini jahtuks ning alt niiskeks ei jääks, tuleks ta kas restile või tagurpidi (põhi taeva poole) mõne muu eseme (nt kausi) peale seisma tõsta.
17. Vahepeal puhasta maasikad (osa jäta pealt kaunistamiseks) ning lõika nad pisikesteks seibideks. Pigista neile hulka ka tsipake sidrunimahla ning lisa 3-4 sl suhkrut. Tee seda maitse järgi, kuna vajalik suhkrukogus oleneb maasikate magususest. Jäta nad seisma.
18. Täidise jaoks vahusta vahukoor koos 2-3 sl suhkruga tugevaks vahuks. Lisa hapukoor ning jätka vahustamist ja suhkru lisamist senikaua, kuni magusus on sinu jaoks piisav ja segu veidi kõvemaks kreemiks muutunud.
19. Sega 4 tl želatiini plekist kausikeses 4 sl veega ning jäta kümmekonnaks minutiks paisuma.
20. Sulata želatiin pliidil ning lisa ta peene joana vahukoore-hapukoore segule, samal ajal hoogsalt vispeldades, et segu tükki ei jääks. Antud tegevusse oleks tore kaasata mõni sõber või perekonnaliige, kuna kahekesi on seda tunduvalt hõlpsam teha- üks lisab želatiini ning teine vispeldab.
19. Kui põhi on täielikult jahtunud, lõika ta hästi terava ja pika noa (parim on selleks puhuks fileerimisnuga) abil neljaks õhukeseks (või, kes soovib, kolmeks veidi paksemaks) kihiks. Kihid võib, nagu eelpool mainitud, eelnevalt väljalõigatud žablooni abil noa abil ühesuurusteks ketasteks lõigata.
20. Aseta kõige alumisele kihile esmalt 1/3 osa maasikaid (nelja kihi puhul) koos neist välja valgunud mahlaga, aja nad seal enam-vähem ühtlaselt laiali ning tõsta selle peale kiht kooresegu ning aja samuti ühtlaselt laiali. Täidist võib üsna paksu kihi panna, kuna teda jätkub! Mina jätsin äärtesse siiski veidi vaba ruumi, kuna ma ei tahtnud, et täidis vahelt välja voolama hakkab (ja ega ta seda eriti tegema kipugi- želatiin hoiab teda üsna hästi koos). Kes soovib, võib täidise aga just meelega vahelt välja voolama “ajada”. Kui meeldib, võib ju tordi hoopiski lõpuks üleni vahukoore-hapukoorega seguga katta.
21. Kata kõik vahekihid samamoodi maasika- ning seejärel vahukooreseguga ning kõige peale pane kogu järelejäänud vahu- ja hapukooregu ning kaunista maasikatega.
22. Aseta tort külmkappi ning lase tal mõned tunnid või lausa järgmise päevani seista. Mida kauem ta seisab, seda mahlasemaks ja paremaks läheb😉

Mina hoidsin järgmise päevani ja selleks ajaks oli küll väga hästi läbi imbunud!

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: